BRATISLAVA, 1. februára 2013 – Priateľská rivalita medzi domácimi aj cezpoľnými vinohradníkmi sa už po 13. krát ukáže v súťaži v reze viniča hroznorodého, ktorá sa bude konať v sobotu 9. februára v hone Krivé na konci Podbrezovskej ulici v Rači.
„Správne urobený rez určí kvalitu a množstvo budúcej úrody. Pri tom musíte rozmýšľať ako šachista, pretože ním určíte úrodu aj na dva roky dopredu,“ vysvetlil predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku Eduard Brychta.
Organizátormi podujatia sú Račiansky vinohradnícky spolok, Mestská časť Bratislava – Rača a spoločnosť Villa vino Rača a.s.
Vlani sa akcie zúčastnilo rekordných 22 súťažiacich, víťazom sa stal Daniel Lovas z Pezinka, druhú priečku obsadil Ján Boubely z Rače.
„O víťazovi rozhoduje porota. Bude hodnotiť, kto zo súťažiacich najlepšie vyhovie prísnym pravidlám. Býva zvykom, že kto si trúfne vyhrať našu račiansku súťaž, zvíťazí aj v tej celoslovenskej v Pezinku,“ povedal Brychta. Ideálna na rezanie viniča je podľa vinárov snehová pokrývka a teplota tri až päť stupňov pod nulou. Pre návštevníkov bude pripravené varené víno priamo vo vinici.
Fotogaléria:
- Ivan Holík, jeden zo známych račianskych vinohradníkov.
- Predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku Eduard Brychta.
- Vlani sa akcie zúčastnilo rekordných 22 súťažiacich, víťazom sa stal Daniel Lovas z Pezinka, druhú priečku obsadil Ján Boubely z Rače.
Kontakt:
Súťažiaci sa môžu záväzne prihlásiť do 8. februára 2013 na 0905 202 818 Miloš Máťuš, matus@vinomatus.sk a 0905 468 943 Eduard Brychta, eduard.brychta@gmail.com. Pracovné náradie si súťažiaci prinesú vlastné (nie elektrické), pre nich je zabezpečené občerstvenie.
Pravidlá:
Reže sa 30 krov v limite cca 45 minút. Hodnotí sa tvar rezu a predpokladaný habitus kra viniča podľa inštruktáže, optimálna záťaž kra viniča plodnými očkami, očistenie kra a drôtenky od výhonkov viniča, dosiahnutý časový limit.
Autor:
Eva Miklánková
hovorkyňa starostu Rače
vedúca mediálneho a marketingového oddelenia MČ Rače
0908 700 551
eva.miklankova@raca.sk