Upečte si voňavý makovník a orechovník podľa starého račianskeho receptu (+foto)


RAČA – Známy kulinár a podnikateľ v gastronómii Richard Sučanský s mamou Táňou Sučanskou zbierajú tradičné recepty od skúsených račianskych kuchárok vrátane starej mamy Elinky. Dva z týchto vzácnych receptov – konkrétne makovník a orechovník, ktoré chcú uchovať pre ďalšie generácie, ponúkol v minulosti Richard aj čitateľom spravodaja Račan.

Richard Sučanský a jeho recept na makovník a orechovník

Richard Sučanský a jeho recept na makovník a orechovník

Babkin maslový závin (Recept na 4 nohy)

Cesto: 600 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 2 ks žĺtka, 50 g kvasníc, 2 dcl mlieko, 250 g maslo.

Maková plnka: 300 g maku, hrozienka, 1 dcl rumu, citrónová kôra, 300g krištálového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.

Orechová plnka: 300 g mletých orechov, pomarančová kôra, 300 g krištálového cukru, 1,5 dcl vody. Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.

Príprava závinu: Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.

Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).

20 thoughts on “Upečte si voňavý makovník a orechovník podľa starého račianskeho receptu (+foto)

  1. Dobrý deň, rada by som vedela, či vie mi niekto napísať alebo povedať recept na varené cesto na makovník či orechovník. Jedla som makovník kúpený v istej maďarskej rodiny – dodávajú makovníky a orechovníky aj na Slovensko do Krtíša a hovorili mi známi, že je to varené cesto , no pekári si recept taja žiaľ. Vie niekto o takom recepte?

    • kakaovou dělám tak,že na rozválené těsto nasypu do prostřed klasické hořké kakao,mletý cukr,smíchám do hromady,rozetřu po povrchu placky a pírkem pokapu olejem a nebo rozpuštěným máslem,poté zabalím a do trouby,neznám poměr,dělala jsem vždy od oka

    • Recept na kakaovu plnku Zmiešať kakao kryštalový cukor a polohrubú múku sypkú zmes rozotrieť na pomastené cesto olejom,dobre pokvapkať olejom a stočiť do závinu.Robím to od oka

  2. Mne sa takéto záviny nejak nedaria, akože chuťove sú dobré, len mi prasknú, hlavne kakaový a plnka vytečie, vie mi niekto poradiť, kde robím chybu?

  3. Dobry den, neni zde popsano jestli se jedna o zaviny z tazeneho testa nebo staci vyvslet? Predpokladam, ze jsou tazene. Dekuji za informaci

  4. Ja mám recept na to isté od mamky len s menej maslom,ale najnovšie namiesto masla dávam bravčovú masť,je závin lepší Do 2 dcl vlažného plnotučného mlieka rozmrvím kocku kvasníc,pridám 5 kociek cukru a lebo 5 čajových lyžičiek práškového cukru a zamiešam 3 dcl polohrubej múky.Nechám kvások vykysnut.Potom vmiešam 3 žltky,môžete pridat aj cukor-nie je potrebné,ďalej 10 dcl polohrubej múky v ktorej som rozmiešala asi 3-4 čajové lyžičky soli a pridám 3 dcl vlažného mlieka,to pomiešam a potom pridám 10 dkg roztopeného vlažného masla -najnovšie 10 dkg masti.Cesto spracovávam rukou,dokedy “nepúšťa bubliny”,teda vydáva taký zvuk-cesto treba dobre vypracovať.Plnku dávam len orechy alebo mak s kryštálovým cukrom a kakaovník-dám granko.Pečiem po podkysnutí-potriem zostávajúcim bielkom a popichám pred pečením na 180 st.v teplovzdušnej rúre.Takýto recept používam na chlieb,len namiesto mlieka dám vodu a namiesto žltkov dám 3 stredne velke zemiaky uvarené v šupke a postrúhané.Niekedy dám namiesto polovice polohrubej múky žitnú múku.Chlieb pečiem vo vopred vyhriatej na 250 st. naparenej rúre ,dám rajničku s vodou,potom do horúcej rúry dám chlieb a na 250 st.pečiem asi 15 minút,potom rajničku s vodou pod plechom vyberiem a pečiem zhruba na 170 st.Chlieb pečiem v pekáči vysypanom vrstvou múky.Preed pečením chlieb potriem pierkom obyčajnou vodou.Po upečení a vybratí z rúry chlieb potriem vodou a prikryjem suchou utierkou aby vychladol.Správne upečený chlieb musí mat zospodu kôrku,ked ju poklepete,duní.Netreba sa pečenia bát,ani z neho nerobiť vedu.Čím jednoduchšie tým lepšie.Knedlu robím tiež podľa prveho receptu ako na závin,všetko aj žltky dám,len 2 a namiesto mlieka dám vodu.Ked nechcete tak vela narobiť,treba si vypočítat pol dávky všetkého.Vlastne podla jedného receptu robím 3 druhy.

  5. Príprava kakaovej plnky.Ja používam Holandské kakao ,nasypem si do misky kakao,práškový cukor a pridám trocha asi malú lyžičku Gustinu (kukuričný šrob,alebo môže byť aj čok.puding ,alebo BB puding.) zmes premiešam a ochutnám ,aby nebolo horké,ani veľmi sladké.Kto má rád,môže primiešať aj trocha granka. Rozvaľkané cesto jemne potriem olejom a potom rovnomerne posypem zmesou kakaa a cukru. Navrch nakrájam malé tenučké plátky( masla,nie veľa len sem tam).Potom cesto zrolujem a hneď potriem olejom. Nechám vykysnúť na teplom mieste a pred pečením potriem znova olejom

  6. Osvedčila sa kakaová plnka z granka . Dáme hrubšiu vrstvu granka a dobre pokvapkáme olejom. Mne ešte nevytiekla. Dobrú chuť!

  7. Richard: Ja sa volam Vladimir Krajcirovic moj otec vyrastol v Raci moja babka sa volala Fialova a tetka sa volala Chovanova ja byvam v Amerike a dakujem za recept na Orechovnik, babka niekedy byvala oproti Katolickom kostole, ulica sa volala Kirovovova a teraz je alstrova, este raz dakujem.

Napísať odpoveď pre Haulikova Zrušiť odpoveď