RAČA – Známy kulinár a podnikateľ v gastronómii Richard Sučanský s mamou Táňou Sučanskou zbierajú tradičné recepty od skúsených račianskych kuchárok vrátane starej mamy Elinky. Dva z týchto vzácnych receptov – konkrétne makovník a orechovník, ktoré chcú uchovať pre ďalšie generácie, ponúkol v minulosti Richard aj čitateľom spravodaja Račan.
Babkin maslový závin (Recept na 4 nohy)
Cesto: 600 g polohrubej múky, 60 g práškového cukru, 2 ks žĺtka, 50 g kvasníc, 2 dcl mlieko, 250 g maslo.
Maková plnka: 300 g maku, hrozienka, 1 dcl rumu, citrónová kôra, 300g krištálového cukru, 1,5 dcl vody. Z cukru a vody uvaríme cukrový sirup (na niť). Do maku zamiešame horúci sirup a pridáme 1 dcl rumu a asi 3 prúžky citrónovej kôry.
Orechová plnka: 300 g mletých orechov, pomarančová kôra, 300 g krištálového cukru, 1,5 dcl vody. Do orechov zamiešame horúci cukrový sirup a asi 3 prúžky pomarančovej kôry.
Príprava závinu: Vo vlažnom mlieku rozpustíme cukor, pridáme kvasnice, pripravíme kvások. Do vykysnutého kvásku pridáme žĺtka, prešľaháme a pridáme rozpustené maslo. Všetko pridáme do múky a šľahačom (lepšie však ručne) spracujeme cesto. Vyformujeme 4 rovnaké bochníčky a necháme 30 min. odstáť. Naplníme plnkou.
Plnku si rozdeľte na rovnaké časti (ak by bolo niekde plnky veľa, závin praskne). Makovú plnku po natretí ešte posypeme hrozienkami. Hotový závin potrieme 3 krát rozľahaným celým vajcom a 1 krát žĺtkom. Dáme na 40-45 minút piecť do vyhriatej rúry (160 stupňov).
Dobrý deň, rada by som vedela, či vie mi niekto napísať alebo povedať recept na varené cesto na makovník či orechovník. Jedla som makovník kúpený v istej maďarskej rodiny – dodávajú makovníky a orechovníky aj na Slovensko do Krtíša a hovorili mi známi, že je to varené cesto , no pekári si recept taja žiaľ. Vie niekto o takom recepte?
Vyzerá výborne, no ja by som prosila o recept na plnku kakaovú tá sa mi nedarí.
kakaovou dělám tak,že na rozválené těsto nasypu do prostřed klasické hořké kakao,mletý cukr,smíchám do hromady,rozetřu po povrchu placky a pírkem pokapu olejem a nebo rozpuštěným máslem,poté zabalím a do trouby,neznám poměr,dělala jsem vždy od oka
Recept na kakaovu plnku Zmiešať kakao kryštalový cukor a polohrubú múku sypkú zmes rozotrieť na pomastené cesto olejom,dobre pokvapkať olejom a stočiť do závinu.Robím to od oka
Mne sa takéto záviny nejak nedaria, akože chuťove sú dobré, len mi prasknú, hlavne kakaový a plnka vytečie, vie mi niekto poradiť, kde robím chybu?
Závin nepraskne,keď sa naplnený nechá ešte aspoň 20 minút na plechu podkysnúť,mám vyskúšané,pečiem viac ako 30 rokov.
Taky mi praská, skoro vždy !! 😦 A na kolik stupňů pečete? Mám elektr. troubu. Díky za radu. Krásný den
Kakao treba poprášiť pudingovým práškom /len tak trošku medzi prsty/ plka sa trochu zahustí a nevytecie
Dobry den, neni zde popsano jestli se jedna o zaviny z tazeneho testa nebo staci vyvslet? Predpokladam, ze jsou tazene. Dekuji za informaci
štrúdle sa vyťahujú, tie sú úplne z iného cesta – bez droždia. Záviny sa nevyťahujú
moja mama robila výborné kakaovníky a prv natrela cesto lekvárom a potom posypala kakao a cukor, tak sa ti urobí výborná nie hustá plnka s kakaovou chuťou
Robila som ich.Cesto je veľmi maslové. Veľmi zle sa s ním pracuje, ale napriek tomu, sú fantastické
Práve ho robím, tak to ste ma potešili.
recept som vyskusala – cesto je skutocne vynikajuce, krehucke aj ked mi makovnik praskol, ta chut stala za to
Ja mám recept na to isté od mamky len s menej maslom,ale najnovšie namiesto masla dávam bravčovú masť,je závin lepší Do 2 dcl vlažného plnotučného mlieka rozmrvím kocku kvasníc,pridám 5 kociek cukru a lebo 5 čajových lyžičiek práškového cukru a zamiešam 3 dcl polohrubej múky.Nechám kvások vykysnut.Potom vmiešam 3 žltky,môžete pridat aj cukor-nie je potrebné,ďalej 10 dcl polohrubej múky v ktorej som rozmiešala asi 3-4 čajové lyžičky soli a pridám 3 dcl vlažného mlieka,to pomiešam a potom pridám 10 dkg roztopeného vlažného masla -najnovšie 10 dkg masti.Cesto spracovávam rukou,dokedy “nepúšťa bubliny”,teda vydáva taký zvuk-cesto treba dobre vypracovať.Plnku dávam len orechy alebo mak s kryštálovým cukrom a kakaovník-dám granko.Pečiem po podkysnutí-potriem zostávajúcim bielkom a popichám pred pečením na 180 st.v teplovzdušnej rúre.Takýto recept používam na chlieb,len namiesto mlieka dám vodu a namiesto žltkov dám 3 stredne velke zemiaky uvarené v šupke a postrúhané.Niekedy dám namiesto polovice polohrubej múky žitnú múku.Chlieb pečiem vo vopred vyhriatej na 250 st. naparenej rúre ,dám rajničku s vodou,potom do horúcej rúry dám chlieb a na 250 st.pečiem asi 15 minút,potom rajničku s vodou pod plechom vyberiem a pečiem zhruba na 170 st.Chlieb pečiem v pekáči vysypanom vrstvou múky.Preed pečením chlieb potriem pierkom obyčajnou vodou.Po upečení a vybratí z rúry chlieb potriem vodou a prikryjem suchou utierkou aby vychladol.Správne upečený chlieb musí mat zospodu kôrku,ked ju poklepete,duní.Netreba sa pečenia bát,ani z neho nerobiť vedu.Čím jednoduchšie tým lepšie.Knedlu robím tiež podľa prveho receptu ako na závin,všetko aj žltky dám,len 2 a namiesto mlieka dám vodu.Ked nechcete tak vela narobiť,treba si vypočítat pol dávky všetkého.Vlastne podla jedného receptu robím 3 druhy.
knedle potom paríte v pare nad hrncom, kde dáte utierku ?
Príprava kakaovej plnky.Ja používam Holandské kakao ,nasypem si do misky kakao,práškový cukor a pridám trocha asi malú lyžičku Gustinu (kukuričný šrob,alebo môže byť aj čok.puding ,alebo BB puding.) zmes premiešam a ochutnám ,aby nebolo horké,ani veľmi sladké.Kto má rád,môže primiešať aj trocha granka. Rozvaľkané cesto jemne potriem olejom a potom rovnomerne posypem zmesou kakaa a cukru. Navrch nakrájam malé tenučké plátky( masla,nie veľa len sem tam).Potom cesto zrolujem a hneď potriem olejom. Nechám vykysnúť na teplom mieste a pred pečením potriem znova olejom
Osvedčila sa kakaová plnka z granka . Dáme hrubšiu vrstvu granka a dobre pokvapkáme olejom. Mne ešte nevytiekla. Dobrú chuť!
Nedávam maslo, len 1dl oleja a vajcia vôbec. Cesto je fajnové a aj na druhý deň nevyschýna
Richard: Ja sa volam Vladimir Krajcirovic moj otec vyrastol v Raci moja babka sa volala Fialova a tetka sa volala Chovanova ja byvam v Amerike a dakujem za recept na Orechovnik, babka niekedy byvala oproti Katolickom kostole, ulica sa volala Kirovovova a teraz je alstrova, este raz dakujem.