Táborová osada Zlatá líška oslávila 50. výročie – a na Severke bolo veselo! (+foto)


RAČA – Oslava päťdesiatky, ako sa patrí! Zakladatelia trampskej osady Zlatá líška pozvali svojich kamarátov zo Slovenska ale aj Čiech či Moravy. Ako opísal priebeh potlachu šerif Zlatej líšky Mono?

Aj keď sa v piatok sa nad kempom Chladnička, tak ako aj všade na okolí rozpútala obrovská búrka prežili sme to. Hralo a spievalo sa pod plachtami, a keď bol silný vietor, tak pod veľkými stanmi.

Ráno v sobotu sme sa zobudili do krásneho počasia, ktoré vydržalo cez celý potlach. Asi 250  kamarátov prežilo krásny deň súťažením v hode nožom, sekerou a podkovou.

Večer po uvítaní a zahájení – zapálení ohňa, sa súťažilo v sólo a osadnom speve. Zúčastnením kamarátom a kamarátkam bol podávaný výborný guláš, ktorý mohli zapiť pivečkom alebo vínkom. Pre deti a tých, čo nepijú alkohol, bola narazená kofola.

O zapálenie ohňa sa postarali Mono (Zlatá líška), Tarzan (T.O. Albatros), Lajo (T.O. Zlatá Líška) a Žabka (STO Nemecká).

O zapálenie ohňa sa postarali Mono (Zlatá líška), Tarzan (T.O. Albatros), Lajo (T.O. Zlatá Líška) a Žabka (STO Nemecká).

V nedeľu o 10 boli vyhlásené výsledky súťaží a odovzdané ceny výhercom a bavičom, ktoré pre nás prácne urobil náš člen Bomi/Miško. Zúčastnené osady pri preberaní vlajky dostali na pamiatku plaketu na podložke v tvare našej domovenky – tiež od Bomiho, za čo sme mu veľmi vďační.

Pri príprave potlachu pomáhali a vďaku si zaslúžia aj Čika (T.O. Game farm) za prípravu dreva, Celej T.O. Túlavá líška za prípravu dreva, Lewis (T.O. Mexico) za vozenie dreva, Džipo (S.T.O. Nemecká dolina) za výbornú kuchyňu, Pelo (T.O. Biely netopier) za pivo ako aj ostatným kamarátom a kamarátkam, ktorých neodradilo ani daždivé počasie a prišli s nami osláviť polstoročnicu.

Ako sa zrodila Zlatá líška

Malé Karpaty vždy lákali trampov z Bratislavy a okolia. S kamarátmi tu trampovala aj partia kamarátov z Rače. Flek si našli 18. apríla 1963 pri potoku na pokraji Račanských lesov. Račania ho volajú Bajzdrica, na mapách sa uvádza Vydrica. Tu si založili osadu Zlatá líška. Pri preberaní osadného odznaku členovia skladali prísahu a na stožiar sa po prvý raz vztýčila ich vlajka. Na tomto slávnostnom obrade bolo dvanásť kamarátov, ktorí sa oslovovali trampskými menami – Čaja, Ešus, Žaluď, Rocco, Brdo, Mono, Lajoš, Fola, Cvalík, Papagáj a Nácko. Za prvého šerifa osady bol zvolený Čája.

Fotogaléria:

.

Text a foto: rč, archívne foto členov osady Zlatá líška a kamarátov

Pridaj komentár